söndag 3 februari 2013

Problemskapande beteende

Ofta reflekterar vi i skolan över tänkbara orsaker till problemskapande beteenden hos elever med bl.a neuropsykiatriska funktionshinder. Vi tänker på hur vi kan förbygga och hur beteendet kan hanteras i stunden. Utifrån både litteratur och föreläsningar har jag tagit stort intryck från fler kloka personer som delat med sig av sin kunskap och erfarenhet inom ämnet. En av dessa är Ross Green, psykolog och arbetar med bedömning och behandling av barn och ungdomar med problemskapande beteenden. En av böckerna han skrivit är Vilse i skolan Ross Green beskriver hur man med empati och ett kognitivt, humanistiskt förhållningssätt kan hjälpa "explosiva" barn och ungdomar att hantera sitt beteende.
Att förstå dessa barn och ungdomar som ofta kallas stökiga, struliga, ouppmärksamma, utmanande och krävande - för att nu nämna några av de epitet de belastas med - är oerhört viktigt för att vi som lärare och föräldrar ska kunna hjälpa dem att fungera väl i både skolan och senare i vuxenlivet.

Ross Green har en grundfilosofi," att barn beter sig om de kan". För att kunna hjälpa barnet behöver vi vuxna ha kunskap om vilka kognitiva krav som ställs och förstå barnets kognitiva förmågor. Om vi kan förklara beteendet utifrån barnets bristande kognitva färdigheter, öppnar det upp för möjligheter att hjälpa.
Kan det vara så att det är mycket viktigare att ha kunskap om ett barns kognitiva stil, både styrkor och svagheter än att veta exakt vilken diagnos barnet har. Diagnosen visar att personen har ett annorlunda sätt att tänka inom vissa områden. Den kognitiva stilen visar snarare hur en person kan tänkas uppfatta och tänka om det som sker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar